üdopara

23 Şubat 2016 Salı

SES BOZUKLUĞU VE TEDAVİSİ (Ses Terapisi)

Günlük yaşantımda etkileştiğim insanlardan bazıları konuşmalarıyla beni çok etkiler. Sarf ettikleri kelimelerden çok konuşma şekilleri ve kelimeleri, zahmetsizce ve akıcı şekilde, karşı tarafa iletmelerinden dolayı bu kadar etkilenirim. 

Gönüllülük çalışmalarında, aldığım sorumluluklar nedeniyle bir çok insanla gerçekten uzun olan konuşmalar yapmam, toplantılar yönetmem ve eğitimler verip, sunumlar yapmam gerekiyordu. Bir günü aşan eğitimler ise benim için sesimle mücadele ettiğim bir savaş alanı gibiydi.

Sesim bana işkence çektiriyordu. 

2-3 sene bu sorunla yüzleştikten sonra tedavi olmaya karar verdim. Gazi Üniversitesi Hastanesinde KBB (Kulak-Burun-Boğaz) bölümünde tedavi oldum. Şikayetlerim: ses tellerim zaman zaman yırtılır gibi acı veriyordu, sesim kısılıyor ve bademciklerim şişiyordu 

KBB polikliniği beni Gazi Üniversitesi İşitme Konuşma Ses ve Denge Bozuklukları Tedavi Merkezi'ne  yönlendirdi. Daha önce ses terapisinin yapıldığını bilmiyordum. Daha bilmediğimiz ne kadar 'şey' var diyerek tedaviye başladım. 

Ara not: Ses terapisi, omuz tedavisi vb. gibi tedaviler doktorların talimatlarına ve insanların hastalıklarına göre spesifik-kişiye özel- tedavi programıyla tedavi edilmektedir. Burada yazacaklarım benim tecrübelerim olup sizlerin bu konuda benzer sorunları yaşamanız durumunda doktora gitmenizi tavsiye ederim. 




Tedavi sürecim şu şekilde gerçekleşti: 
- Tanı: KBB'nin beni sevk aşamasında yazdığı nota, bilgiye istinaden ses terapisti tarafından çeşitli testler yapıldı. Bu tanı yandaki görselde görüldüğü gibi genel durumu anlama ve çeşitli testlerle uygun tedaviyi belirleme yöntemidir. 

- Tedavi Aşaması - Dikkat Edilecek Hususlar: Tedavinin en önemli noktalarından birisi ses terapisti tarafından verilen ve tedavisi süresince, tedaviden sonra da dikkat edilecek hususlara uymaktır. Aşağıda liste halinde bulunan bu maddeleri günlük hayatta uygulamazsanız tedavinin olumlu sonuçlanması beklenemez. 




Dikkat Edilecek Hususlar2
Dikkat Edilecek Hususlar1




















- Lax Vox Tüpü ve Pet Şişesi ile Tedavi: Tedavinin sonraki aşaması Lax Vox tüpü ve pet şişesiyle gerçekleştirilir. Lax Vox tüpü sizin satın almanız gerekiyor. Pet şişesi ise 0,5 l'lik su şişesi olabilir.

Bu yöntem ile sesi dışarı verirken yüz kaslarını rahatlatıp sesin ağzın içinde olmasını ve doğru şekilde dışarı çıkmasını sağlamayı amaçlar. Tüp ve pet şişesi ile sırasıyla şu işlemleri gerçekleştirdim; 

  • 'ho' sesini çıkarma işlemi. Bu işlem pet şişenin 1/3'ü su ile dolu olacak ve tüp suyun içinde olacak şekilde yapılır.  'ho' sesini çıkarmak, aynı zamanda yüz kaslarının gevşek olduğunu hissetmek gerekiyor
  • yükselen ve alçalan 'ho' sesi çıkarma işlemi  Bir önceki aşamada düzgün 'ho' sesi çıkartırken bu aşamada yükselen 'ho' sesiyle sesin üst sınırına çıkmak ve devamında alçalan 'ho' sesini çıkarmak gerekir. 
  • küçük kurbağa şarkısını tüp ve pet şişesi yardımıyla söyleme Bu aşamadaÇocukken söylediğimiz 'küçük kurbağa, küçük kurbağa kuyruğun nerede' şarkısını tüp pet şişesinin içinde olacak şekilde söylemek gerekiyor. Söylerken de yüz kaslarımızın gergin olmamasına dikkat etmek gerekir. 
  • 'ho' sesiyle şişedeki su ile tüpün bağlantısını kesmek  Bu aşamada düzgün 'ho' sesimizi yaparken (ilk aşamada olduğu gibi) bir süre sonra önce tüpü sudan çıkarmak, sonra da tüpü ağzımızdan çekerek 'ho' sesinin doğrudan ağzımızdan çıkmasını sağlama işlemidir. Acele etmeden yapmak ve sesin doğru çıkmasını sağlamak gerekir. 
  • 'ho' sesi sonrası kelime söylemek Bu işlem bir önceki işlemin devamında uygulanmaktadır. Tüp ağzımızda ve suyun içindeyken 'ho' sesi yaparak (ilk aşamadaki gibi) önce tüpü yavaşça suyun yüzeyine çıkarmak, sonra da tüpü ağzımızdan çıkartıp bir süre daha 'ho' yapmak, en sonunda ise nefes almadan bir kelime söylemek (bu kelimeler genelde 'h' harfi ile başlıyordu ilk aşamada, sonra daha komplike kelimeleri de işin içine dahil edebilirsiniz)
  • 'ho' sesi sonrası cümle söylemek Artık tedavinin son aşamasında bir önceki işlemde anlatılan aşamaları gerçekleştirip kelime yerine cümle söyleyerek işlemi tamamlamak gerekir. 

Tedavim yaklaşık 3-4 ay sürdü. Her hafta bir saat ses terapisti nezaretinde uyguladığım yöntemler kontrol edildi. Lax Vox ile yapılan tedavi basamaklarını yavaş yavaş tırmandık. Yukarıda belirttiğim aşamaları her akşam (hangi aşamadaysam) önceki aşamalar da dahil 2x15 defa uyguladım. 

Tedavi sonrasında, tedavi başlangıcında yapılan işlemler/testler tekrar edildi ve sonuçlar karşılaştırıldı. Ayrıca, tedavinin sağlıklı sonuç verip vermediği KBB polikliniğine tekrar sevk edilip muayene edilmemle kontrol edildi. 

Sonuç: KBB'deki ikinci muayenemde boğazımda oluşan 'nodül' ortadan kaybolmuştu. Sesimi daha etkin kullandığımı da fark ettim. 

Eğer ki sesinizle ilgili bir sorun yaşıyorsanız, konuşmakta zorlanıyor ve kelimeleri doğru telafuz edemiyorsanız, bunun tedavi edilebilir bir rahatsızlık olduğunu unutmayınız ve Ses Terapisi bölümü olan bir hastanenin KBB bölümüne başvuru yapabilirsiniz. 

Ayrıca şu kaynaklara da göz gezdirebilirsiniz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder